Älska Lovecraft! (Inför Overkligt 72)

Cthulhu-rlyeh-rising

Necronomicon! Det slumrande gudaväsendet Cthulhu!  Skräck som överstiger förståndet!

I nästa avsnitt av Overkligt grottar vi ner oss i skräcknestorn H.P. Lovecrafts verk. Vi kommer även att spåra Lovecrafts tentakler genom populärkulturen och hur de vidrör allt från franska peka-klicka-äventyr och ukrainska Sherlock Holmes-tolkningar till South Park och Evil Dead.

Självklart är vi vansinnigt nyfikna på dina tankar om den lovecraftianska skräcken. Här nedan följer några tips. Läs, lyssna, titta, spela och kommentera!

H.P. Lovecrafts verk hittar du här. Vi rekommenderar den ruskiga lilla novellen Dagon, som du även kan lyssna på här.

Apropå ljudböcker så läste den legendariske skådisen Ernst-Hugo Järegård in Råttorna i Muren med underbar inlevelse. Ett måste!

Eller varför inte kika på kultskräckisen Re-Animator?

Spelsugen? Inga problem! Ett tips är Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth. För att inte tala om Frictionals fantastiska Amnesia: The Dark Descent som bjuder på Lovecraft-certifierad skräck.

Vi hörs på fredag! Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn!

 • Är som jag sagt tidigare så oerhört glad över att ni tar upp Lovecraft! Det kommer bli fatastiskt! Favoritpodd + Specialintresse måste bli lika med awesome! 😀

 • Odd Fogelström

  Får man nu hoppas att ni iochmed detta kommer räkna litteraturen som en overklighet. Har saknat det skrivna ordet i annars fantastisk pod.

 • Marcus N

  Lördag? Fredag menar du väl? Right? RIGHT?

 • Johan Hallstan

  Postade inlägget igår, spelar in på onsdag, publiceras på fredag. 🙂

 • Johan Hallstan

  Jag tror tyvärr inte att nedslag i litteraturen kommer att ske på samma sätt som dem i spel, film och tv – jag läser på tok för långsamt för det. Om man inte ska köra någon typ av (ljud?)bokcirkel. Får höra vad Victor och Christer tycker.

 • Johan Hallstan

  Haha! Tack! Nu känner jag ingen press över huvud taget. 😉 Skämt åsido, vet inte vad vi kommer till för insikter men det ska bli riktigt roligt.

 • Haha. 😀 Menar givetvis inte att sätta press på er. ^^ Men jag ser fram emot det, och jag är säker på att ni kommer göra det bra! Ska se om jag hinner skriva ner fler tips innan inspelningen, annars skrev jag ju en hel del i mail för ett tag sen som jag hoppas hjälper till litegrann. ^^

 • Marcus N

  Ah! 🙂

 • Andreas L

  Riktigt spännande! Jag ser mycket fram emot detta! Och för alla er som undrar så har jag saxat lite från Wikipedia:

  Howard Phillips Lovecraft, även känd som H.P. Lovecraft, född 20 augusti 1890, död 15 mars 1937, var en amerikansk författare som främst författade skönlitteratur inom genrerna skräck, fantasy och science fiction. Han är speciellt känd för att infoga science fiction-element i skräckberättelser.

 • Niklas Lundqvist

  Har astronomiska förväntningar på detta avsnitt!

  Något jag hoppas ni diskuterar är novellen At The Mountains Of Madness, och gärna också den uteblivna filmatiseringen. Lovecraft-fantasten Guillermo del Toro skulle regissera, med James Cameron som producent och med Tom Cruise påtänkt för huvudrollen. När del Toro vägrade kompromissa med budgeten och åldersgränsen lade Universal ned projektet. del Toro gick hem och grät enligt egen utsago hela helgen, innan han skrev på för att regissera Pacific Rim måndagen därpå.

  Vore spännande att höra era tankar kring vad At The Mountains Of Madness hade kunnat bli med del Toro vid rodret.

  Ett filmtips är annars John Carpenters underskattade In The Mouth Of Madness där det kryllar av Lovecraft-referenser och hyllningar.

 • Niklas Lundqvist

  Spelmässigt är för övrigt Eternal Darkness: Sanity’s Requiem något som känns som en renodlad hyllning till Lovecrafts verk. Bara en sådan sak som att några karaktärer kallas för ”The Ancients” (istället för ”The Elders”) och att det finns en insanity-mätare 🙂

 • Guest

  Ser mycket fram emot detta som sagt! Det mesta har jag nog redan skrivit i tidigare mail, men jag tänkte att jag postar en sammanfattning av lite info ändå.
  Noveller jag tycker är extra viktiga av Lovecraft’s verk är först och främst ”Call of Cthulhu”, ”At the Mountains of Madness” och ”The Shadow over Innsmouth” för att komma ”närmre” Cthulhu biten av universat. I övrigt, för att se hela spektrat, tycker jag ”The Dunwitch Horror”, ”The thing on the Doorstep”, ”The Dreams in the Witchhouse”, ”Herbert West – Re-Animator” och ”The Whisperer in Darkness” är viktiga verk likaså. Vill man läsa något kortare med väldigt mycket Lovecraft känsla rekomenderar jag ”Cool Air”, ”The Picture in the House”, ”Dagon” och ”The Temple”. På hplovecraft.com finns alla noveller och texter att läsa och vill man ha det i inbundet format rekomenderar jag samlingen ”Necronomicon”, döpt efter boken med samma namn som uppstod som återkommande verk i hans berättelser.

  Vad gäller filmer har ”H.P. Lovecraft Historical Society” släppt en del stumfilmer av vissa noveller (och även en del radioteater versioner av dem) och allt det och mycket mer finns, bland annat material till tabletop rollspelet ”Call of Cthulhu” finns på http://www.cthulhulives.org/.

  I övrigt finns ju som sagt ”Re-animator” filmerna, som är riktigt fin kult skräck, en filmatisering av ”The Dreams in the Witchhouse” bland de underbara filmerna i serien ”Masters of Horror” (säsong 1, även den av Stuart Gordon som regisserade första Re-Animator filmen, dessutom har han gjort en version av ”From Beyond” och ”Dagon”) dessutom finns en version av ”Dunwitch Horror” och en film vid namn ”Necronomicon – Book of the Dead” med olika urdrag ur noveller.

  Tv-och datorspel med rena och skära Lovecraft kopplingar är först och främst ”Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth” och ”Eternal Darkness: Sanity’s Requiem” som redan nämnts samt ”Sherlock Holmes: the awakened”, men det finns även en del väldigt Lovecraft inspirerade spel av olika kvalitet från indie utvecklare, som t.ex. ”Elder Sign: Omens” (ett strategispel byggt på brädspelet),”They Bleed Pixels (ett rätt roligt plattformsspel), ”Cthulhu Saves the World” (ett humoristiskt helt underbart j-rpg med tonvis av referenser), ”Eldritch” (ett rätt klumpigt rouge-like) och säkert många fler.

  Bräd- roll- och kortspel finns i mängder, allt från det klassiska tabletop rollepelet ”Call of Cthulhu” som jag redan nämnt till ”Call of Cthulhu”-kortspelet, och Arkham Horror-brädspelet (med expansioner) samt mängder av spel som har en ”Lovecraft-variant” likt ”Munchkin Cthulhu”, ”Cthulhu Gloom”, ”Cthulhu Fluxx” etc.

  Det finns även en hel del Lovecraft inspirerade band och artister samt böcker av andra författare som bygger vidare på Lovecraft’s mytologi och många verk av Lovecraft finns även som ”Graphic Novels”. Mycket annan populärkultur är ju även starkt influerad av Lovecraft, som det redan nämnda spelet ”Amnesia: The Dark Descent”, ”Dead Space”, en hel del Steven King och Clive Barker romaner/noveller, WoW och Warcraft universat har tagit stora influenser härifrån, Evil Dead och enormt mycket mer. Det löper som en röd tråd längs populärkulturen där Lovecrafts universa vävts in både här och där, och det bör verkligen uppmärksammas mer än det gör för denne författare har gett oss så väldigt, väldigt mycket och ville dessutom redan under sin livstid dela med sig av sitt universa till andra författare och liknande.

  Om man vill veta mer om Lovecraft så finns, förutom hplovecraft.com och ”H.P. Lovecraft Historical Society” även en podcast som heter ”H.P. Lovecraft Litterary Podcast” (hppodcraft.com) som går igenom exakt ALLA Lovecrafts verk likt en bokcirkel (jag har lyssnat igenom alla avsnitt och tror att både folk som likt mig läst de allra flesta av Lovecrafts verk samt de som inte läst något alls får ut en hel del av att lyssna på den om man har intresse för Lovecraft), kanske kan man vända sig dit om man får mersmak på Lovecraft efter fredagens overkligt. Jag är så oändligt glad att ni tar upp denna fantastiska författare och ser verkligen fram emot fredag! 😀

 • Nu stod det guest när jag kommenterade av någon oförklarlig anledning. Antar att det hör ihop med att jag försökte redigera texten jag skrev eller något.

 • Emil Sandberg

  Dark Corners of the Earth hade sina stunder men höll verkligen inte till slutet, men den mest skrämmande spelsekvens jag upplevt i något spel är flyktscenen ganska i början av spelet. Aldrig har pulsen varit högre och handflatorna svettigare. Mördande svår var den sekvensen också.

  Dagon var den första Lovecraft-text jag läste, och en mycket bra ingång till hans verk. En enkel, fokuserad och ganska subtil text i jämförelse med många andra av hans berättelser. Den avslutas också på härligt klassiskt Lovecraft-manér.

  Annars är en av mina favorittexter The Outsider: http://www.hplovecraft.com/writings/texts/fiction/o.aspx

  Jag är superpeppad på detta avsnitt!

 • Lite fakta jag tänkte på när jag lyssnade på avsnittet som kan vara värt att nämna:

  * Lovecrafts pappa blev intagen på mentalsjukhus och närvarade inte vid hans uppväxt, senare i livet blev även hans mamma psykiskt sjuk vilket förändrade Lovecraft’s värld radikalt. Mycket av detta står säkerligen till bakgrund för vad vansinnet betytt i Lovecraft’s verk.

  * Jag tänkte på att Victor tog upp att verken är public domain, Lovecraft ville redan när han var vid liv att fler skulle spinna vidare på vad han skapade. Det gör det dock INTE mindre viktigt att komma ihåg referenserna och vad man har att tacka. Och ja Victor, alla verken är public domain. Tillochmed hans brev. Allt finns på hplovecraft.com

  * Angående Victor’s idé om att jag tyckte man var tvungen att läsa Lovecraft tror jag att han missuppfattade lite tyvärr, jag menade givetvis att det ger mervärde. Jag gav ett exempel där många element i ”Dead Space” hade ratats pga. att det var på arktis, där större delen av de element som ansågs knepiga (som platsen och monstrena) kan spåras tillbaks till ”At the mountains of madness” rätt specifikt och därmed få en förklaring. Det gör givetvis inte att man måste ha läst Lovecraft för att uppskatta spelet och det var inte alls min mening att påstå.

  * Cthulhu beskrivs bäst som ett monster eller en ”old god” från yttre rymden med vingar, bläckfiskhuvud och en gigantisk kropp. Han är en präst för sitt folk, Dagon tillhör samma och de är förseglade i djupet för att deras ondska inte har några som helst gränser, men det sägs då alltså att de ”en dag när stjärnorna står rätt ska resa sig igen”.

  * Om man vill ha fler spelreferenser kan man titta till Warcraft, som rent av kopierat en del. Det är bara att titta på Cthun, Yog-saron som gör folk galna med sitt blod i form av sten och de tentakel creaturer som twilight kultisterna kallar upp för att ta över världen till och från som några exempel.

  * En anledning till att Lovecraft finns i så mycket populärkultur är att han betytt så mycket för många av de som gjort stora verk i mordern tid, som t.ex Steven King och Clive Barker.

  * Arkham är en stad Lovecraft uppfunnit som inte finns. Vi återfinner namnet i t.ex. Batman.

  * Om man vill läsa Lovecraft och veta mer kring Lovecraft rekomenderar jag verkligen hppodcraft.com starkt, de har gått igenom precis alla hans verk och gör det väldigt bra. Bör passa nya som gamla läsare.

  * Lovecraft var som många andra inte speciellt stor under sin egen tid, han levde fattigt och var en enstöring på många sätt, men han skapade något som berikar kulturen än idag. Han var definitivt inte perfekt, långt ifrån, men han är värd att uppmärksammas eftersom det är en så enormt stor del av dagens kultur. Referenserna återkommer i spel, film, böcker, serier etc., hans skapelser finns inflätat i populärkulturens alla hörn, och bara nu i höstas gick en musikal som byggde på Lovecraft’s idéer på Unga Dramaten i Stockholm.

  * Det har gjorts många filmer och spel med Lovecraft tema rakt av, men det är enormt svårt att gestalta vad han gjorde helt och fullt, vilket vi lätt ser i hur tungan kan knyta sig även hos den bäste av Lovecraft fantaster. Att beskriva något utan att beskriva det kan göra det svårt att få fatt i Lovecraft och visst kan man bli tom på ord. Det kanske är svårt att föreställa sig hur något sådant kan ge så mycket, men det är värt det. Och kanske just FÖR ATT det är så svårt att förklara borde vi se upp till att Lovecraft faktiskt kunde göra det, med sådan bravur att han är aktuell och viktig historiskt än idag.

  TIll sist vill jag bara tacka något enormt för att ni tog er tiden att ta upp Lovecraft. Kanske var det ett något svårt ämne när alla inte var helt insatta men jag är oerhört tacksam över att ni tog det hela till er, speciellt Johan som gjorde sin research något fantastiskt. Jag vet inte om det jag ville bidra med verkligen gick ända fram, men jag hoppas att det kanske kan ge något. Det är alltför sällan referenserna i populärkulturen som är så många faktiskt tillkännages och jag tycker att de förtjänar att få göra det ibland. Jag är nog den första att erkänna att mina specialintressen inte alltid intresserar folk, återkommande problem hos de som likt mig snöar in lite för mycket på saker ibland (de egenskaper Asperger ger en är tyvärr sällan riktigt uppskattade), men jag är ändå enormt tacksam och glad att ni ville ta er tiden och nämna en storartad författare som verkligen bidrar men allt för sällan uppmärksammars. Tack.

 • Fredrik

  Tack för länken till Ernst-Hugo Järegårds läsning utav Råttorna i Muren. Riktigt mysigt att lyssna på.

 • Thomas Fredriksson

  En kommentar… Jag har läst att Universal la ner projektet för att det liknade Prometheus alldeles för mycket. Och att Guillermo del Toro hade jobbat i 20 år med det.