Här är spelmössen i Overkligts test

För att matcha min blixtsnabba, responsiva 144hz-skärm ville jag ha en lika pålitlig, följsam spelmus. Snabbt skulle det gå. Den ambitionen smittade tydligen även av sig på den något vårdslösa beslutsprocessen, för jag slog impulsivt till på en Mionix Naos 8200.

I produktbeskrivningarna tävlar hårdvarutillverkarna om att använda störst superlativ och mest imponerande siffror. Såhär på efterhand kan jag inse att det mesta bara är taget ur luften, som vore det författat av dammsugarförsäljare. Mionix-musen lovar ”maximum grip”, ”award winning truly ergonomic design”, ”stunning lighting effects” och annan fabulerad bullshit.

I praktiken kunde jag konstatera att Mionix Naos 8200 är ett plastigt fuskbygge.

Mitt missnöje och min frustration växte, och för att tämja monstret till något vettigt och konstruktivt valde jag att omsätta det i ett omfattande sökande. Mitt självpåtagna uppdrag: att hitta den ultimata spelmusen.

Det gjorde att jag vände mig till speltillbehörs- och musveteranerna Razer, Steelseries och Logitech. Vilka var deras alternativ?

Samlade

Razers förpackningsdesign är alldeles utsökt och Mamba respektive flaggskeppet Ouroboros vilar upphöjt glorifierade, inneslutna på vad som ser ut som piedestaler. Razer tycks ha köpt myten om sig själva som en livsstil, och det är man nära att göra själv också, när man varsamt öppnar förpackningarna, som om de var viktigare än själva mössen i sig.

Det trådade Razer-varianten Taipan känns som en enklare kompromiss och den neutralt speglade, oergonomiska designen samt avsaknaden av färgval på ljuset (på eller av; grönt eller inget) får den att framstå som ganska standardmässig.

RazerMamba

Trådlösa Mamba är desto mer intressant. Den känns bastant och betydligt vänligare i handens grepp, och den erbjuder möjlighet att ställa in färg på ljusskenet, inte bara i musen utan även på den stilrena dockningsstationen. Batteritiden känns som ett överdrivet estimat, och det är ett problem att man ska behöva ladda på musen inom loppet av en dags intensivt spelande. Visst kan man hooka upp den med USB-sladd, men det motverkar väl ändå själva syftet med en trådlös mus?

RazerOuroboros

Ouroboros har en modulär, föränderlig design i samma anda som den vi sett i MadCatz RAT-serie och är den klart mest uppseendeväckande i testet. Tyvärr bidrar det mest till att musen känns rasslig och lite ihålig. Dessutom är batteritiden på 12 timmar underkänd.

LogitechG602

Det är på den fronten som Logitech kommer in och dominerar jämförelsetestet totalt. Deras spelmus G602 har en uppskattad batteritid på minst 250 timmar. Det har jag inte kunnat avgöra, eftersom jag inte lyckats dränera de två AA-batterierna i musen en enda gång! Detta trots att G602 är enormt responsiv och följsam, ett rent och skärt nöje att manövrera med!

Musen är dessutom oväntat stilren för att komma från de understundom lite identitetssökande Logitech, och den ligger bra i handens grepp, med undantag för att lillfingret tenderar att hamna utanför. Dessutom kan man fråga sig hur Logitech tänkt kring valet att placera inte mindre än SEX knappar på en enda länga, löpande längs musens sida. Det är närpå omöjligt att hålla isär dem utan att titta efter.

SteelseriesRival

Steelseries trådade spelmus Rival får klara pluspoäng både för att man kan göra detaljerade ljusinställningar och för att den är stilren/diskret samt ligger bra i handen, med räfflat gummi för bättre grepp.

Men det är ändå Logitech G602 som får mest av min och Overkligts kärlek med sin osvikliga, outtröttliga batteritid och vakna respons, och således står kvar som vinnare av det första jämförelsetestet i Overkligts blygsamma historia!

Overkligt-G602-Testvinnare

 • Erik Pantzar

  Musen som ni ansåg bäst, G602, ser riktigt underlig ut.. Hur såg den ut på undersidan? Rätt mycket yta som kan skapa friktion mot underlaget ser det ut som.

  Sen med alla de sidoknapparna verkar det svårt att ha kontroll i pressade situationer.

  Är och blev mer intresserad av ”Steelseries Rival”, haft en del steelseries möss också razer.

  Började med logitech mx500, mx518 sen gick jag över på razer, krait, deathadder, abyssus sen hoppade jag till steelseries, kinzu (dålig optic, gick över till razer igen) sen på steelseries sensei (oskön ytbehandling tyckte jag), sen över igen på abyssus, och sen nu har jag en steelseries kana v2, som inte har nån som helst mjukvarustöd från steelseries (vad jag förstått @ win8.1).

 • Daniel Petersson

  Riktigt bra avsnitt!
  Själv sitter man med en Razer Mamba som alltid är inkopplad via usb mest för att jag älskar formen och möjligheten finns för trådlös när det behövs.
  Får ta och känna lite på G602 i närmsta butik när tillfälle ges.
  Fler tester av kringutrustning!

 • mindglow

  Är det inte extremt få vänsterhänta som faktiskt har musen i vänster hand? Tror det kan vara därför som marknaden är så pass liten för produkter ämnad för vänsterhanden.

 • Mikael J. Couchér

  Spoiler på mus vinnaren!! Jag har inte lyssnat färdigt än ju. 😉 nä då. Ser fram emot att få höra testet. Lyssnar enbart på podden till och hem ifrån jobbet.

 • Patrik

  Härligt avsnitt! Använder Razer Black Mamba. Tyvärr ”sluttar” den liksom utåt, så man får inget bra grepp med lillfingret när man måste lyfta musen, vilket resulterade i handkramp och chipsglid. Löste det a à la MacGyver.

 • Magnus Crafoord

  Jag kommer hålla mig borta från trådlösa möss ett tag till men snart antar jag att det blir standard. Antar att tekniken rusat fram sedan jag kollade på trådlösa sist 😛

 • Kan starkt rekommendera Razer Deathadder 2013, är grymt nöjd med den.

 • Johan Hallstan

  Jag kör ”vanligt” på konsol men har haft musen i vänsterhanden sedan Monkey Island. Svårt att skola om. 🙂

 • Sebastian Lundén

  Jag är också vänsterhänt, dock har jag mus i höger. Vill dock upplysa att Razer är väldigt duktiga på att även göra ”Left-Handed Edition” av många produkter. Tex.
  http://www.razerzone.com/gaming-mice/razer-deathadder-left-hand-edition

  http://www.razerzone.com/gaming-mice/razer-naga (Välj Left-Handed i features)

 • Marco Nilsson

  Som vänsterhänt ville jag ha en lite enklare mus som var så lik Microsofts gamla Optical Wheel Mouse (http://www.dansdata.com/images/moremouses/wmo440.jpg) som möjligt. Det slutade med en Steelseries Kinzu vilken jag är mycket nöjd med. Enkel, lagom inställningsbar och glider som en smäck på musmattan.

 • velourpappa

  Lösryckta tankar efter drygt 25 min: Julia Louis-Dreyfus‎ beskrivs som avdankad. Är det någon som har sett en av 2012s bästa tv-serier? (Johan räknas inte 🙂 Sen: ”Hon var ju ung en gång i tiden” … ”men nu är hon en tant”.

  Tidigare har kvinnorollerna, leksakerna, i ”The Wolf of Wall Street” över huvud taget inte kommenterats.

  Intressant att Love Actually upprör så mycket… Vad är det för typ av film? Vem tycker om den?

  Det är summan av allt, som gör era åsikter lite mer förutsägbara och tråkiga att lyssna på.

 • velourpappa

  PS. tycker om er iaf.

 • Grullman

  Abstinensen och saknaden blev för betungande så jag fick lov att söka upp overkligt efter att ha följt er på press2play under många år. Jag har lyssnat ikapp hela podcasten under hösten/vintern och kan konstatera att den kvalitet jag alltid har förknippat med er har hållit sig intakt.

  Tack för en lysande podcast!

 • Välkommen tillbaka in i värmen, Grullman!

 • Kan hålla med om att kommentaren om hennes ålder var aningen onödig – det har dock inget att göra med att hon är kvinna. Vi har gjort liknande uttalanden for the sake of the argument om män.

  Både jag och Johan är aktivt mycket engagerade i jämställdhet, och det genomsyrar det mesta vi tänker och säger. Vi döljer alltså inte något slags destruktiv agenda, som skulle speglas i de exempel du nämner, utan är snarare aktivt medvetna om motsatsen.

  Men med det sagt så är det ju högt i tak när vi diskuterar i Overkligt, och vi vill inte börja ägna oss åt självcensur eller stoppa tankar från att tänkas högt. Det måste finnas en spontanitet i snacket, annars riskerar Overkligt att stelna till rejält.

  Angående Wolf of Wall Street så är det första jag säger om filmen att den skildrar ett ”gubbvälde”, men vad jag får känslan av att du missförstår – eller snarare cyniskt förutsätter – är att vi skulle se karaktärerna som hjältar eller föredömen. Det är ju precis tvärtom. Vad filmen sätter fingret på är just hur sviniga dessa män är. Men det gör ju inte filmen i sig dålig, utan snarare väldigt, väldigt intressant. D.v.s., jag gillar inte filmen för att den upphöjer eller hyllar idioter, utan för att den vågar visa just dessa karaktärer som de destruktiva, maktgalna idioter de är. Man ska inte glömma att världen i filmen är en subjektiv betraktelse ur ögonen på en man som förlorar sig fullständigt i sökandet efter snabba, ytliga kickar. Och den gör det på ett fenomenalt sätt.

 • Vilken ergonomisk skönhet! 😉

 • Jag har provkört den i många långa speltimmar både på musmatta, skrivbord och en metallplatta, och den bemästrar alla underlag.

  Steelseries Sensei är väldigt lik Rival, om jag inte har missförstått?

 • Johan Hallstan

  Intellimouse! Ren nostalgi! 🙂 Har numera den nästan lika neutrala Diablo III-musen från SteelSeries.

 • Johan Hallstan

  Härligt! Tack för tipset!

 • Marco Nilsson

  Den var väldigt lik Kinzu fast med lite fler knappar. Det kan bli nästa köp kanske. Tack för tipset!

 • velourpappa

  Tror inte att ni har någon destruktiv agenda hos Overkligt. Vill inte heller hoppa på Christer eller dig, utan skriva vad jag kände efter att ha lyssnat i ca 25 min av detta avsnitt.

  Att jag reagerade så starkt beror på att jag har hängt upp mig på flera saker under hösten. Framför allt avsnittet då det diskuterades pokemon. Minns det som att du i princip satt och hånade spelet när Alex och Angelica var där för att de tyckte om att spela det.

  Sen om att säga att filmen skildrar ett gubbvälde är att kommentera kvinnorrollerna vet jag inte, möjligtvis indirekt. Förstår att du inte tycker att de manliga karaktärerna är sympatiska. Jag tycker bara att det borde gjorts tydligare hur kvinnorna behandlas.

  Kul att höra att ni engagerar er för jämställdhet och är aktivt medvetna om frågorna. Framförallt viktigt är det att vara aktivt medveten, annars tror jag man lätt får mossigt beteende.

 • ”Hånade”? Nej, nej! Jag sa bara vad jag tyckte personligen om spelet. Att andra uppskattar det och finner lycka i det är väl helfint. Jag ville bara förstå varför och hur, kanske för att hjälpa mig se eller förstå tjusningen? Att jag är rak och gärna diskuterar ser jag inget problem med? Du verkar hänga upp dig på just sammanhang med kvinnor, jag gör ingen skillnad på kön och det är väl riktig jämställdhet 😉

 • Wilhelm Zakrisson

  Tack för en riktigt bra podcast! Någon nämnde tidigare Razer Deathadder som deras favorit mus, den är även min. Tänkte tipsa Johan Hallstan om att det även finns Razer Deathadder Left-Hand Edition

 • Fint med ett test! Jag saknar R.A.T.-serien som har diskuterats en hel del på andra håll. Det hade varit spännande att höra vad ni har att säga om den ”skönheten”.

 • Marcus N

  Oj, de kallade Dreyfous en tant. Ring moralväktarnas utryckningsstyrka!

  Du är medveten att de outar ”gubbar” precis lika mycket som ”tanter”?

  Jaha, Victor kritiserade Pokémon? Det skriver de flesta gamers under på, att du i din ängslighet får det till att Victor är någon slags mossig kvinnoförtryckare för det är mest pinsamt, och känns som infantilt effektsökeri från din sida.

  Snälla, ta av de politiska glasögonen någon gång ibland. Det kan göra underverk för din förstoppning.

 • Marcus N

  Och vill som appendix säga att mitt hjärta bankar ganska starkt för Love Actually. Det gäller att tänka bort all form av intellekt, omsluta den här värmen man känner omkring jul, och aktivera endast hjärnans mest sentimentala delar. Det är då den filmen skiner <3

 • velourpappa

  Tack, Marcus. För att du kommer in och visar hur de flesta gamers (-män) är. Tacktlösa (”Ring moralväktarnas utryckningsstyrka! … Det kan göra underverk för din förstoppning.”) och negativt inställda till Pokémon.

  Det är föra att jag inte vet hur jag kommunicerar med dig och dina påhopp, som jag riktar mig till Viktor. Tror att han har möjlighet att nå fram till dig. Och det våra grymt om han, i ännu större utsträckning, tog vara på det.

 • velourpappa

  :*

 • velourpappa

  Håna eller inte, jag tycker att diskussionen hade en tråkig ton. Var frågorna verkligen ställda för att ni ville veta någonting nytt? Fick du veta någonting nytt? Det kändes nämligen inte så. Detta i en spelvärld där kvinnorna får försvara sitt spelade var de än kommer. Och trots att det varit många fler manliga gäster, finns det inga som råkat ut för något liknande.

  Jag tycker inte att vi ska göra någon skillnad mellan könen, och framförallt inte tycka synd om kvinnorna. Utan se, imponeras och hänföras, precis som vi gör med andra män. Jag menar, att om man följer sitt hjärta och säger vad man tycker, kan man göra skillnad på hur man behandlar män och kvinnor. Idag gör vi oftast en sådan skillnad. Det är svårt att analysera vårt eget beteende. Därför är det lättare att titta i backspegeln. 1914 var det kontroversiellt att tycka att kvinnorna skulle ha rösträtt. 2114 kanske även riktiga gamers (-män) kan spela spel som Pokémon, utan att skämmas.

  Förstår om du tycker att jag är petig men jag tror att det behövs. Tror även att vårt beteende påverkas mycket mer av små detaljer, än vad vi tror. Den påverkan jag tänker på är den som visas så bra av Ruben Östlund i De ofrivilliga (eller i Play).

 • Marcus N

  Vännen. Jag har varit precis som du, gått och trott att vår värld, i alla dess skrymslen och vråer, blott är en stor manschauvinistisk, rasistisk konspiration. Granskt allt & alla i en slags ständig vardagskamp gentemot både rasism och kvinnoförakt.

  Vilket givetvis grundar sig i SANNA orättvisor. Det svänger dock lätt över till ängsliga hjärnspöken, vilket du tydligt uppvisar. Att vilja lägga locket på oskyldiga kommentarer om en avdankad skådespelerskas åldrande och på allvar reagera STARKT på det, som du uttrycker det, hjälper ingen. Det polariserar, vilket är vad jag vill försöka nå ut till dig med.

  Till slut leder det liksom till att man jagar väderkvarnar, vilket, min gode herre, är precis vad du gör nu. Lägg vikt på RIKTIGT förtryck istället för att Christer Engström droppar en helt harmlös kommentar om att någon man är van att se på teve i ung upplaga faktiskt också blir gammal.

  Du vet, det där blinda granskandet… man blir jävigt oskön. Man blir jävligt paranoid. Om du sedan inser detta kan du försöka släppa fördomarna (som du uppenbarligen besitter) mot vilken grupp det nu gäller (i det här fallet gamers). Inte en enda kvinna har hittills uttalat sig på det sätt du gör, om Victor & co:s uttalanden. Varför ska du agera talesperson för dem? Duvet, ridderlighet är hyfsat antifeministiskt. Känner någon sig på allvar kränkt så är det onekligen en annan femma.

  Gulligt sen hur du tror dig kunna avgöra min kvinnosyn baserat på min syn på DIG;

  Det är ju inte så lite respektlöst av dig att klampa ihop mig med fåran du syftar på som ”manliga gamers”, vars misogyna uttalanden och beteenden jag försöker bekämpa varje dag. Den sortens förakt som finns där ute, går inte att ta miste på. Den mentala vurpan du gör är att du lägger fokus på helt fel plats. Kika på youtubes kommentatorsfält på valfri video innehållande en kvinna så får du se på ett kvinnohat i sin renaste kaliber.

  Have a good one :*

 • Marcus N

  Skojaru? Pokémon är ju superutbrett bland killar. Jag har själv spelat det och skulle aldrig skämmas över att berätta det. Du läser in för mycket i det här, och det säger jag inte för att hoppa på dig eller tysta ned dig.

  Overkligt har varit jättebra på just uppmuntrandet av kvinnor som spelar, då de haft många kvinnliga gäster. Senast Maddelisk (kvinnlig starcraft-spelare) där det även problematiserades att kvinnor får en egen liga på e-sportscenen. Nämnda kvinna hyllades också enormt genom programmet. Du verkar missa detta i din övertygelse om att alla män som spelar är douchebags.

  Både Kerstin och Angelica är väl etablerade i spelmediesverige, jag tror ärligt talat de klarar av att Victor visar sin avsky för ett spel de spelar. Du insinuerar att du inte vill att kvinnor ska behandlas med silkesvante, men jag tror det är precis det du vill. Victor hade klagat precis lika mycket och ställt precis lika ”onödiga” frågor om det hade varit två grabbar som berättade om sitt pokemon-intresse.

 • velourpappa

  Nej, jag vet inte.

  Inte på någon punkt förstår jag hur du pusslar ihop dina argument. Ex: Vad har jag kunnat avgöra om din kvinnosyn?

 • Marcus N

  For real?

  Ta det här till exempel.

  ”Tack, Marcus. För att du kommer in och visar hur de flesta gamers (-män) är. Tacktlösa”

  och

  ” Tror att han har möjlighet att nå fram till dig. ”

  Nå fram till mig med vad? Upplysa mitt manschauvinistiska arsle om att vara mer aktivt feministisk?

  Jag kan stå för att jag var nedlåtande mot dig, javisst. Men att insinuera det andra är lågt.

 • Jag tror definitivt att undermedvetna beteenden kan spöka – när man gör saker och ting omedvetet, och utan eftertanke. Men jämställdhet är något vi aktivt har i åtanke.

  Min blygsamma åsikt är att jag inte förstår mig på Pokémon. Mig veterligen representerar spelet inget specifikt kön överhuvudtaget. Jag har varit vass och högljudd med mina åsikter i alla sammanhang Pokémon kommit på tal tidigare – med eller utan kvinnlig närvaro.

  Jag är ingen posör som identifierar mig med åsikter som skulle ge mig något slags image. Det gör mig faktiskt lite bedrövad att du verkar tro något sådant om mig. Jag betraktar Pokémon som ett spel där jag ser ändlös repetition och potential som slarvas bort. Det har ingenting med vem som spelar eller vem som identifierar sig med det att göra. Jag försöker alltid rikta fokus mot sakfrågorna. Och jag tänker inte white-knighta två starka damer som är självständiga, initierade och inte behöver att jag backar ett steg. De kan ta sina egna ”strider”, även om jag tycker det är onödigt starkt att kalla min åsikt en offensiv 😉

 • Jag får en känsla av att vi alla vill samma sak här, men har olika teorier kring hur man ska gå tillväga för att nå den. Jag tycker att ni båda har poänger, men Marcus är nog allra mest på min linje. Däremot tycker jag det är lite onödigt att orden blir så hårda. Härskartekniker och andra tricks är överflödiga. Låt oss hitta tillbaka till en god ton 🙂

 • velourpappa

  Känns som det finns flera stora diskussionsämnen här. Bl.a Kan man placera in spel på en kvinnligt-manligt-skala? Vad ska det isf vara bra för? Vilken Viktor är det podcastlyssnarna känner? Hur mycket påverkar ens smak av den man vill vara? Men jag släpper det mesta.

  Angående Angelica och Kerstin, så tror jag inte att de behöver skyddas eller räddas. Tog upp samtalet för att det var jag som blev irriterad av att lyssna på det.

  Jag tycker inte alls att du är tendentiös och ledsen att du fått den uppfattningen. Min bild av dig är också att du försöker fokusera på sakfrågor.

  Uppskattar att ni jobbar med jämställdhet och försöker bjuda in många kvinnor till avsnitten. Det är därför jag överhuvudtaget skrev inlägget, i ett försök att ge någon form av konstruktiv kritik. Nu vet jag inte hur konstruktivt det blev 🙂

 • velourpappa

  Jag har inte under hela diskussionen sagt att någon har dålig kvinnosyn. Utan försökt att hävda att diskriminering/missgynnande av kvinnor kan ske utan att någon har dålig kvinnosyn.

  Det första citatet får du förklara hur du kan koppla det till någon insinuering om dålig kvinnosyn. Men taktlös menade jag: http://www.synonymer.se/?query=taktl%F6s

  Jag har klagat på vissa saker Viktor har gjort men tror inte att Viktor har en dålig kvinnosyn. Med ” Tror att han har möjlighet att nå fram till dig. ” menade jag att Viktors handlande har mycket större möjlighet att influera dig. Än vad jag än skulle försöka säga. Givet att det är samma sak vi försöker säga.

  Sluta använd halmgubbar, de är så lätta att försvara sig emot.

 • Lovelime

  Håller med Herr Hektor, Jag saknar också R.A.T serien, hade väldigt gärna hört era åsikter om den. Jag har haft två gammla trådade razor Diamondback förr i tiden men slitet ut båda, sen var det diverse billiga skitmöss ett tag tills det att jag köpte en R.A.T 7 (den trådade) som har varit mig trogen i rätt många år nu, den må se ut som en ”transformer ifrån Bays katastrof tolkning” men efter att ställt in den för min hand har jag aldrig använt någon skönare mus.

  Sedan har det även investerats i en R.A.T 9 (den trådlösa) till Laptopen så att jag får så lika spelupplevelser på laptopen som på min stationära burk.
  Men där har jag lite att klaga på, då det trådlösa är väldigt fint i sig.

  Men batteritiden är ganska dålig och man får oftast byta mellan de två uppladdningsbara batterierna minst två gånger om dagen om man använder den flitigt. Dessutom är någon minuts blinkande av ”DPI settings”-lampor den enda indikationen till att batteriet håller på att ta slut, något som man oftast missar och man lämnas helt plötsligt helt strandad utan mus mitt en het eldstrid. En overlay-indikator på skärmen skulle ju kanske underlätta lite.

  Jag har även haft problem med min R.A.T 9 att den ibland får för sig att helt självt ändra DPI inställningar, det händer inte ofta, men att det händer är illa nog, det kan ju vara en drivrutinsfråga dock.
  Laddstationen som även agerar sändare/mottagare är onödigt stor och klumpig och jag undrar till viss del varför inte musen kunde kommunicerat via blåtand?

  Utöver de sakerna som R.A.T 9 lider av så är den lika gedigen som sin trådade bror R.A.T 7.

 • Andreas L

  Riktigt kul med ett test! Tack för det! 🙂 Spanat på ny mus ett tag, nu fick jag klarhet i detta! Nästa tangentbord? Trådade och trådlösa! Ja tack!

  Logitech G602
  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2162759

 • Jag testade en RAT 7 för några år sedan, och den pajade inom loppet av ett par månader. Svårt att rekommendera på något sätt, således.

  Men absolut, jag ser gärna att jämförelsetester av hårdvara i allmänhet och spelmöss i synnerhet blir ett återkommande inslag i Overkligt! 🙂

 • Jonas Andreasson

  Ah, Logitech i mitt hjärta. Kört med dem ända sen de gamla Wingman mössen 😉

 • Axel Jonsson

  Ett budget exempel på bra spelmus är QPADs OM-75 som jag köpte för ca 300 kr. En ypperligt skön ergonomisk optisk mus där även lillfingret får vila på musen. Storebror 5k pro är med laser om man vill ha onödigt mycket dpi.

 • Emil Hallman

  Vet inte hur mkt ni kollar på kommentarerna så här i efterhand, men passar på att skriva ändå.
  Var på Elgiganten några dagar efter jag lyssnat på avsnittet och upptäckte att samtliga (tror jag) Roccat-möss var för vänsterhänta. Vet inte om det är så generellt, eller om dom är bra, men jag tänkte att det kunde va kul att veta 🙂
  Vill också passa på att tacka för en fantastisk podcast! Den har flera gånger hjälpt mig genom diskberg och långa resor 🙂