Här är spelmössen i Overkligts test

För att matcha min blixtsnabba, responsiva 144hz-skärm ville jag ha en lika pålitlig, följsam spelmus. Snabbt skulle det gå. Den ambitionen smittade tydligen även av sig på den något vårdslösa beslutsprocessen, för jag slog impulsivt till på en Mionix Naos 8200.

I produktbeskrivningarna tävlar hårdvarutillverkarna om att använda störst superlativ och mest imponerande siffror. Såhär på efterhand kan jag inse att det mesta bara är taget ur luften, som vore det författat av dammsugarförsäljare. Mionix-musen lovar ”maximum grip”, ”award winning truly ergonomic design”, ”stunning lighting effects” och annan fabulerad bullshit.

I praktiken kunde jag konstatera att Mionix Naos 8200 är ett plastigt fuskbygge.

Mitt missnöje och min frustration växte, och för att tämja monstret till något vettigt och konstruktivt valde jag att omsätta det i ett omfattande sökande. Mitt självpåtagna uppdrag: att hitta den ultimata spelmusen.

Det gjorde att jag vände mig till speltillbehörs- och musveteranerna Razer, Steelseries och Logitech. Vilka var deras alternativ?

Samlade

Razers förpackningsdesign är alldeles utsökt och Mamba respektive flaggskeppet Ouroboros vilar upphöjt glorifierade, inneslutna på vad som ser ut som piedestaler. Razer tycks ha köpt myten om sig själva som en livsstil, och det är man nära att göra själv också, när man varsamt öppnar förpackningarna, som om de var viktigare än själva mössen i sig.

Det trådade Razer-varianten Taipan känns som en enklare kompromiss och den neutralt speglade, oergonomiska designen samt avsaknaden av färgval på ljuset (på eller av; grönt eller inget) får den att framstå som ganska standardmässig.

RazerMamba

Trådlösa Mamba är desto mer intressant. Den känns bastant och betydligt vänligare i handens grepp, och den erbjuder möjlighet att ställa in färg på ljusskenet, inte bara i musen utan även på den stilrena dockningsstationen. Batteritiden känns som ett överdrivet estimat, och det är ett problem att man ska behöva ladda på musen inom loppet av en dags intensivt spelande. Visst kan man hooka upp den med USB-sladd, men det motverkar väl ändå själva syftet med en trådlös mus?

RazerOuroboros

Ouroboros har en modulär, föränderlig design i samma anda som den vi sett i MadCatz RAT-serie och är den klart mest uppseendeväckande i testet. Tyvärr bidrar det mest till att musen känns rasslig och lite ihålig. Dessutom är batteritiden på 12 timmar underkänd.

LogitechG602

Det är på den fronten som Logitech kommer in och dominerar jämförelsetestet totalt. Deras spelmus G602 har en uppskattad batteritid på minst 250 timmar. Det har jag inte kunnat avgöra, eftersom jag inte lyckats dränera de två AA-batterierna i musen en enda gång! Detta trots att G602 är enormt responsiv och följsam, ett rent och skärt nöje att manövrera med!

Musen är dessutom oväntat stilren för att komma från de understundom lite identitetssökande Logitech, och den ligger bra i handens grepp, med undantag för att lillfingret tenderar att hamna utanför. Dessutom kan man fråga sig hur Logitech tänkt kring valet att placera inte mindre än SEX knappar på en enda länga, löpande längs musens sida. Det är närpå omöjligt att hålla isär dem utan att titta efter.

SteelseriesRival

Steelseries trådade spelmus Rival får klara pluspoäng både för att man kan göra detaljerade ljusinställningar och för att den är stilren/diskret samt ligger bra i handen, med räfflat gummi för bättre grepp.

Men det är ändå Logitech G602 som får mest av min och Overkligts kärlek med sin osvikliga, outtröttliga batteritid och vakna respons, och således står kvar som vinnare av det första jämförelsetestet i Overkligts blygsamma historia!

Overkligt-G602-Testvinnare