Mina drömmars kabinett

I Overkligt 90 pratade vi inte helt otvunget, får jag väl lov att säga, om barndomsdrömmar. Anledningen var att jag för två veckor sedan slutligen förverkligade en barndomsdröm som jag haft i över två decennier.New Astro City

Första gången jag spelade Samurai Shodown var 1993.  För mitt tolvåriga jag var det en sanslöst drabbande upplevelse, långt bortom vad jag vant mig med på SNES eller PC. Aldrig förr hade de färgsprakande pixlarna varit så perfekta – att se kameran zooma in  in och ut under de gastkramande duellerna var direkt hisnande. Månadspengen hade heller aldrig tidigare gått åt så fort som när arkadmaskinen girigt slukade femkrona efter femkrona. Kärleken till SNK var född tillsammans med drömmen om ett ett alldeles eget arkadkabinett.

KassetterVi spolar fram de där årtiondena av längtan och drömmande. För nu står till slut ett New Astro City i vardagsrummet. Segas flaggskepp som intog de japanska arkadhallarna 1995. Och jag älskar det och hur en helt ny värld breder ut sig framför mig. Hur jag om kvällarna grottar jag ner mig på tongivande sidor som Arcade Otaku och svenska Arkadtorget och suger åt mig kunskap.

Samtidigt växer samlingen med arkadspel. Det är något speciellt med deras hisnande storlek. Hur alla gränser för rim och reson som vi känner från hemkonsolerna har upphävts. Kolla bara på den monstruösa Super Street Fighter II Turbo-kassetten i jämförelse med redan enorma Samurai Showdown och pyttelilla Kirby Triple Deluxe!

Restaureringen av arkadkabinettet är i full gång. Hittills har jag bytt ut de uråldriga joystickarna och knapparna till sprillans nya från Seimitsu. (Tillverkarna Seimitsu och Sanwa är typ den japanska arkadvärldens motsvarighet till Coca-Cola och Pepsi). Och som jag nämnde i avsnittet skulle jag vara oerhört tacksam om någon kunde komma med tips på var kabinettet kan lackas om.

 • Vackert!

 • Lovelime

  Tjusigt!

  Skulle behöva lacka om mitt Taito Egret 2 kabinett jag med, då det är lite smutsigt, framför allt på panelen, jag har försökt med båtpoleringsputs medel och lite annat liknande som inte har bitet något nämnvärt, samt att den har lite små skavmärken här och där. Så om du får ett bra svar så berätta gärna om det i podden.

  Förövrigt kul som tusan Johan att du ansluter dig skaran av oss som försöker bevara arkadkulturen.

  Nu ska jag lyssna på senaste avsnittet och hoppas nu pratar lite härliga arkadminnen.

 • Daniel

  Allt hänger på hur pass mycket jobb och pengar du vill lägga ner på kabbet.. Bäst resultat blir det om du lägger ner tiden att skruva ner kabbet i molekyler och lacka varje del för sig. Eller om du vill prova med ”retrobrightning” (http://retr0bright.wikispaces.com/Retr0Bright+Gel för att bara få bort gulnaden runt högtalarna. Jag har en tråd om det på arkadtorget där jag försökte bleka mitt Capcom Impress, det funkar så länge man har mycket solljus.// CatHair på AT

 • Johan Hallstan

  Tack för de utförliga svaren! Kul att du hänger på AT. Har mest lurkat där — blir lätt så. Har sneglat åt retrobirght, men funderar på att montera ner det helt. 🙂

  Det kommer definitivt att bli ett och annat arkadminne framöver. I veckans avsnitt står E3 helt i fokus.

 • Daniel

  Men sluta lurka och kom fram ur skuggorna! 😉 Presentera podden på forumet vettja! Och så tar du och övertalar Tomas ”Uncletom” Dahlgren eller nån annan av de riktiga rävarna på AT (jag gissar på att ni spelar in i stockholmområdet?) att vara med i podden så kör ni ett arkadnostalgiavsnitt framöver! 😉

 • Johan Hallstan

  Det är verkligen ingen dum idé, tack! Och ja, jag ska väl göra mig till känna. 😉

 • Lundberg

  Riktigt fint kabinett du fått tag i. De där pallarna ser precis ut som de man oftast hittar i arkadhallar, är de också inköpta från en arkadspecialist?

  Ett av de starkast arkadminnena jag har är nått Drakar & Demoner spel i ”gå-o-slå” tappning. Det var riktigt avancerat med equipment byte, massor av spells, loot m.m. Sådant som brukar vara lite för utförligt för arkadupplevelsen. Det var riktigt lång också och när jag spenderat säkert en hundring så hade jag ju kommit så långt att jag inte ville ge upp för då skulle min investering vara förlorad. Sista bossen blev man dödad av så fort den attackerade så bara på den gick det säkert ytterligare en hundring.
  Tror säkert jag spenderade över 300:- för att klara det spelet, fast jag vet inte om jag ska känna mig stolt eller väldigt dum.

  Edit: Efter lite sökande hittade jag spelet, Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dungeons_%26_Dragons:_Shadow_over_Mystara