179 – Öppna världar och stängda sinnen

Efter två och en halv månad i dimhöljd radioskugga reser sig Overkligt åter ur sin dvala för en ny säsong. Måns Ortner och Victor Leijonhufvud är alldeles snacksaliga och bjussar på en över två timmar lång urladdning. Nintendos nya plattform Switch diskuteras tillsammans med lanseringstiteln 1-2 Switch, och huvudnumret Zelda: Breath of the Wild leder diskussionerna in på öppna världar, som återfinns även i Horizon: Zero Dawn och Ghost Recon: Wildlands. På filmfronten frågar sig Måns varför Assassin’s Creed blivit film, och Victor tipsar om den kittlande dokumentären Tickled. Tom Hardys plågade och oklara sinnesstämningar analyseras i Taboo, likaså den oklara riktningen i Loves andra säsong, och så blir det rekommendationer av Man Seeking Woman respektive Startup.

 • Christian Nyman Gomez

  Tycker Breath of the Wild är värt all min tid (sifferbetyg säger ibland inget men om jag betygsatte det så lätt 10/10 :)). Själv tycker jag inte att menysystemet är så dåligt så att spelet ska sänkas e betyg. Håller dock med er om att vissa system skulle kunna förenklas. Tror att spelet kanske inte passar dem som vill ha ett spel helt utan motgångar utan snarare dem som utmaning och älskar att upptäcka världen själva (se jämförelse av Breath of the Wild kartan och klottriga kartor från andra spel). The Legend of Zelda: Breath of the Wild är inte ett spel för alla men för många och skeptisk till att de som älskar det inte älskar det. Som helhet ett fantastiskt spel för mig 🙂 (men inte för alla).

 • Tommy Nolberg

  Jäkla kul att ha er tillbaka igen. Ni ÄR verkligen saknade. Jag har gått in varje måndagsmorgon hela året med förhoppningen att det ska ha dykt upp ett avsnitt så min lycka va total imorse. Tack för fantastisk underhållning på väg till jobbet.
  Är bara 50 min in i avsnittet men så skönt att höra någon se på Zelda med lite mer nyktra ögon. Jag kommer nog köpa switch en vacker dag. Låter ju ändå lite för bra att lira zelda ”on the go”. Minns med njutning tillbaka till between worlds på 3ds. Jag ogillar verkligen 3DS på så många sätt, ändock va det magiskt 🙂

 • stefan andersson

  Uppskattar verkligen poddformatet, men speciellt er som personer. Hur ni lever och representerar (för mig) tvspelsvärlden i media.

 • stefan andersson

  Victors tanke om att det finns en redaktionell förklaring till Zeldas höga betyg, där anställda Zelda-fans efterfrågat att få recensera spelet är lika rimlig som den är intressant.

 • stefan andersson

  Finns få saker som kan kompensera för kvalitetsbrister som ett starkt nostalgivärde.

 • Christian Nyman Gomez

  Är forumen borta? Är Helt tomt på den sidan för mig.

 • En av anledningarna till att vi inte sätter betyg i Overkligt är just för att en persons tia är en annans sjua. Det är bättre att diskutera kring verket och på så sätt förmedla sin uppfattning till andra.

  Det här med att släppas lös i en värld med nära oändliga möjligheter kanske passar dig bättre som person än mig som behöver tydliga mål och kickar.

  Dock tror jag inget spelföretag mår braav att behandlas helt okritiskt som jag tycker att Nintendo har gjorts i det här fallet i media.

 • Kul att vara tillbaka igen!

  Ja du kan gott vänta tycker jag. Switchen har legat och samlat damm för min del sedan en vecka tillbaka. Det är rätt talande. Är man inget super Zelda fan som verkligen älskar open world upplägget så finns det faktiskt ingen anledning att köpa den just nu.

  Sen tycker jag personligen att den är lite väl dyr med alla tillbehör som behövs till den.

 • Lite så, jag är tillexempel väldigt förlåtande till mitt kära Tibia. Däremot så försvinner nostalgi-fyllan rätt fort och problemen lyser igenom i bakisheten. Då lägger jag det på hyllan i ett par år för att sedan bli lika kär igen. And the loop continues 🙂

  Tack för din fina ord och pepp!

 • Seems like it, det var ju lite oanvänt så får se om vi tar tillbaka det eller bara håller oss till kommentarsfätet här och på facebook.

 • Hej! Vill börja med att tacka för all den tid ni lägger ned på podden. Jag är inte någon som brukar kommentera, men jag lyssnar på varje avsnitt.

  Jag tycker det bästa med podden är när ni analyserar ett fenomen, eller vissa problem, i ett spel eller en spelgenre. (Som i veckans avsnitt)

  Så forsätt med att analysera saker i detalj, och fortsätt med att ta upp de problem som ni ser. Det känns som er stil, och ni gör det grymt bra.

 • Christian Nyman Gomez

  Nja, att Nintendo behandlas okritiskt vet jag inte. Sett väldigt mycket kritik i texter som inte syns i siffrorna. Som exempel i P3Spel så fick Zelda enbart kritik i form av utvecklade resonemang men ändå 9/10 i betyg.

 • Christian Nyman Gomez

  Något de borde börja med är att ha 3 recensenter för samma spel. En som älskar Zelda, en som hatar serien och en som är neutral. Har sett en och annan recensent som dock påstår att de inte gillat tidigare spel i Zelda-serien så resonemanget håller inte riktigt hela vägen.

 • Aloysius

  Jag tycker den mesta Zeldakritik som folk har, har kommit fram i recensionerna. På det viset är det inte en salig kör av sektmedlemmar som kritiken mot kritiken antyder. Sen tycker jag det är helt ointressant om Metacriticsnittet hamnar på 97 eller 94.

  Jag tror att en del av de höga betygen kan bero på att man paradoxalt nog har så låga förväntningar på Zeldaspelen i vissa hänseenden. De Zeldaspel jag spelat (igen) senaste året är OoT 3D och MM 3D och WW HD. De är fantastiska allihopa, men de har riktigt ålderdomlig kontroll, kontextkänsligheten gör mer skada än nytta och kameran är spelens svåraste boss. Menyerna är hemska (särskilt eftersom spelmekaniken bygger på att man ska byta verktyg hela tiden). Öht har Nintendo mycket lustigheter för sig som andra spelserier slutade med åratal tidigare. När man då spelar ett nytt Zelda där de tagit gigantiska kliv framåt på så många områden, då blir det nog svårt att säga: ”Det bästa Zelda genom alla tider – 7/10!”

 • Andreas Drottz

  😚❤

 • Jörgen Niemi

  Tack för ett mycket bra avsnitt; lägg ut när ni orkar. Jag längtar till nästa avsnitt oavsett hur ofta ni släpper.

  Bra bredd och briljant analys av Zelda; fortsätt så! Ha gärna lite fler musikpauser; skärper fokuset hos mig och skapar variation.

  Tack!

 • Vilket_huvud

  Va roligt att ni är tillbaka! Alltid samma superba kvalitet på podden, fortsätt så.
  Visst är det kul att ni har gäster ibland men kom ihåg att det är ni som gör att podden blir intressant i slutändan 🙂

  Tusen tack!

 • Grymt med ett nytt avsnitt! Jag förstår precis hur ni resonerar kring nedlagd tid kontra responsen tillbaka. Jag driver med några kompisar en basebollhemsida (Playball.se) där man kan lägga ner en hel ledig helgdag (dvs ta tid från fru och barn) och researcha och skriva ett utförligt inlägg, som i bästa fall genererar ett par likes på vårt Twitter-inlägg som länkar till inlägget.

  Jag tror att lösningen för er, med tanke på det medium ni har till förfogande, är att kanalisera delar av responsen i slutet av alla era podcastavsnitt. Om man som lyssnade vet att en ”lyssnarfråga” kan tas upp i ett avsnitt är man nog mer benägen att skicka in respons. Jag ska dra mitt strå i stacken och bli bättre på att kommentera här iaf 🙂

  Gällande Switch så köpte jag den på releasedagen. Helt ”out of the blue” i och med att jag inte ägt en Nintendo sedan Nintendo 64 som jag dessutom blev lite ”påtvingad” (ej önskad present typ) och knappt spelade på. Jag spelar vanligtvis på PC och PlayStation 4, men från att ha varit helt avtänd på Switch så vände det på en dag när jag försökte inviga min 5-åring att spela PS4. Vi drog ner LittleBigPlanet och började spela, men hon tyckte att handkontrollen var för stor och tröttnade snabbt. Då insåg jag att joyconsen på Switch är ju helt ulitmat för små barnhänder (har en 3-åring också), så jag bokade maskinen och hade tänkt skippa köpa spel tills Mario Kart kommer, men i och med recensionerna av Zelda så köpte jag det också. Dock tycker att Måns är ganska spot-on med att det är ett habilt 7 eller 8 av 10. Bra, kul och gulligt – men för mig inte det mästerverk som det målats upp som.

 • Nijojo

  Härligt att ni är tillbaka! Ser fram emot nästa avsnitt. Era diskussioner är alltid roliga att lyssna på när man sitter på tunnelbanan eller är ute och går. Jag uppskattar också alla rekommendationer av serier som jag har fått av er. Såg tex första avsnittet av start up ikväll.

 • Patrik

  Jag håller med om att Zelda BOTW har tillräckligt många brister för att få 10/10 i betyg. Det allra största problemet för mig är att det inte finns tillräckligt stor anledning att utforska världen. Världen är mycket vacker och Nintendo har verkligen lagt ner tid på detaljer för att göra världen intressant och det i sig själv gör att det är kul att utforska världen de första timmarna. Men efter några timmar in i spelet märkte jag att det finns inte mycket att hitta i världen som är bestående för spelaren. Inga bestående vapen (för de går sönder efter 5 slag), knappt någon utrustning (hittade inget utanför butikerna och då har jag besegrat Ganon och spelat över 40h). Korok seeds går att hitta men jag tycker inte belöningen man får av dessa är tillräckligt betydande för att spendera någon stor tid på att leta efter dem. Jag finner mig själv rida förbi fiender för att undvika strider, för det finns ingen belöning att besegra dem, ingen exp, ingen utrustning och inga vapen som varar tillräckligt länge för att det ska vara värt.

 • Martin Johansson

  Riktigt härligt att ni är tillbaka! Lyssnade på både denna och ep180 tidigare idag när jag slog ihjäl tid i bilen och det var riktigt härligt att lyssna på er igen. Förstår också att det är svårt att hinna med allt, men vi är tacksamma för de avsnitt som blir, sen om det går någon vecka emellan, then so be it. hellre det än inga alls =).